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THE STATE BAR OF CALIFORNIA 
STANDING COMMITTEE ON 

PROFESSIONAL RESPONSIBILITY AND CONDUCT 
FORMAL OPINION INTERIM NO. 20-0005 

CONVERSION CLAUSES IN CONTINGENT FEE AGREEMENTS 

ISSUES: Under what circumstances, if any, are “conversion clauses” in contingent fee 
agreements ethically permissible? 

DIGEST: A conversion clause is a term in any contingent fee agreement, in either a 
litigation or transactional matter, that provides that, upon termination of the 
relationship or refusal to settle on terms recommended by an attorney before 
the happening of the contingent event, the attorney’s fee may convert to an 
hourly rate or some other calculation other than the original contingent fee. 
Conversion clauses in contingent fee agreements are ethically prohibited 
primarily because their use improperly interferes with important client rights, 
including the client’s right to discharge the attorney or the client’s right to 
determine whether to settle. Conversion clauses violate an attorney’s ethical 
duties and may constitute an agreement to charge an unconscionable fee.  

AUTHORITIES  
INTERPRETED: Rules 1.2, 1.5, and 1.16 of the Rules of Professional Conduct of the State Bar of 

California.1 

INTRODUCTION AND SCOPE 

This opinion addresses the ethical permissibility of conversion clauses in contingent fee agreements. For 
purposes of this opinion, a conversion clause is a contractual provision that, if triggered, converts the 
fee due to an attorney from that contingent fee to an alternate fee arrangement that purports to entitle 
the attorney to a fee greater than the reasonable value of the attorney’s services up to the time of 
discharge not calculated against the recovery actually obtained or against the services of successor 
counsel in relation to the recovery actually obtained.2 

It is the view of the committee that such conversion clauses are ethically prohibited for two reasons. 
First, they impermissibly interfere with the client’s right to discharge the attorney and second, they can 
impermissibly interfere with the client's right to determine whether to settle. In doing so, they can result 
in the charging of an amount more than the discharged attorney’s right to a “reasonable fee,” which is 

 
1  Unless otherwise indicated, all references to “rules” in this opinion will be to the Rules of Professional Conduct 
of the State Bar of California. 

2  This opinion is not intended to address the ethical validity or enforceability of hybrid fee agreements, which 
are distinct from conversation clauses and usually involve the payment of attorneys’ fees in some combination of 
an hourly rate, flat rate, or contingency fee. For some analysis of ethical issues related to hybrid fee agreements, 
see Bar Association of San Francisco Formal Ethics Opn. No. 1999-1 (opining that if the client enters into the fee 
agreement in an arm’s length transaction and agrees to the fee with informed consent, such arrangements would 
be permissible under rule 1.5 provided that the fee charged is not unconscionable).  
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not permitted by California case law and thus would constitute an agreement to charge an 
unconscionable fee. 

DISCUSSION 

A. The Client’s Right to Discharge Counsel. 

Both the rules and California decisional law confirm a client’s absolute right to discharge his or her 
attorney. (Rule 1.16(a)(4); Fracasse v. Brent (1972) 6 Cal.3d 784 [100 Cal.Rptr. 385 ]; Kroff v. Larson 
(1985) 167 Cal.App.3d 857, 860 [213 Cal.Rptr. 526] [client has the absolute right at any time to discharge 
an attorney, with or without cause].) Conversion clauses purport to entitle an attorney in a contingent 
fee representation, if terminated, to an amount more than the quantum meruit value of the attorney’s 
services up to the time of discharge (an amount that cannot be determined unless and until the 
contingency in fact occurs) are impermissible because they would interfere with the client’s right to 
discharge counsel. (See Fracasse v. Brent, supra, 6 Cal.3d at p. 792 [improper to burden the client in 
contingency cases with an absolute obligation to pay the attorney regardless of outcome]; see also, 
Colorado State Bar Ethics Opinion 100 (1997); 64 Mercer L. Rev. 363 (2013); Compton v. Killtelson (2007) 
171 P.3d 172 [contingent fee agreement retroactively converted to hourly fee upon discharge of 
attorney was unconscionable and a violation of Model Rule 1.2]; U.S. Postal Service v. Haselrig Corp (D. 
Md. 2004) 349 F.Supp.2d 955 [agreement that attempted to unlawfully penalize the client for discharge 
of the attorney by requiring payment of 40% contingency or flat $35,000 was unreasonable at 
inception].) 

Some argue that conversion clauses are necessary to "protect" contingent fee attorneys from perceived 
bad faith termination by clients. However, established law already protects a contingent fee attorney in 
these circumstances under the principles of quantum meruit,3 which allows a terminated contingent 
attorney to receive a fee commensurate with the reasonable value4 of the services provided up to the 
time of discharge. As the California Supreme Court in Fracasse noted (in a different but related context): 
“. . . we find no injustice in a rule awarding a discharged attorney the reasonable value of the services he 
has rendered up to the time of discharge,” a rule which the court noted, “preserve[s] the client's right to 
discharge his attorney without undue restriction, and yet acknowledge[s] the attorney’s right to fair 
compensation for work performed.” (Fracasse v. Brent, supra, 6 Cal.3d. at p. 791.) Conversion clauses 

 
3  “Quantum meruit” refers to the principle that the law implies a promise to pay for services performed under 
circumstances disclosing that they were not gratuitously rendered. The doctrine of quantum meruit, where 
appropriate, allows attorneys to recover the reasonable value of their services even in the absence of a valid or 
enforceable contract. (See Sheppard, Mullin, Richter & Hampton, LLP v J-M Manufacturing Co., Inc. (2018) 6 Cal.5th 
59, 88 [237 Cal.Rptr.3d 424].) Although beyond the scope of this opinion, California has a well-developed body of 
law concerning when a discharged lawyer’s conduct entitles or disentitles the lawyer to a reasonable fee (i.e., a 
quantum meruit recovery) such as where a contingent fee attorney withdraws from the case without justifiable 
cause (see Rus Miliband & Smith v. Conkle & Olesten (2003) 113 Cal.App.4th 656 [6 Cal.Rptr.3d 612]; Hensel v. 
Cohen (1984) 155 Cal.App.3d 563 [202 Cal.Rptr. 85]; Fracasse v. Brent, supra, 6. Cal.3d. at p. 791) or engages in 
certain ethical violations such as an egregious conflict of interest (see Cal Pak Delivery, Inc. v. United Parcel Service 
Inc. (1997) 52 Cal.App.4th 1 [60 Cal.Rptr.2d 207]). 

4  For further analysis of the factors involved in the determination of a reasonable fee, see State Bar of California 
Arbitration Advisory 1998-03 (rev. 2016). 
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purporting to entitle a discharged attorney to a fee more than quantum meruit operate as improper 
penalties rather than ethically permissible attorney protections. 

In addition, because the reasonable value of the discharged attorney’s services in a contingent fee 
matter cannot be calculated until the case terminates and the amount of recovery, if any, is known, and 
there is a risk that a contractually agreed formula may ultimately result in a fee greater than the 
reasonable value of the services provided up to the date of termination of the relationship or in a fee 
where no recovery ultimately is obtained. The risk creates a further impermissible disincentive to the 
exercise of the client’s right to discharge counsel. 

For these reasons, it is the view of the committee that any conversion clause that purports to entitle a 
discharged contingent-fee attorney to more than quantum meruit is ethically prohibited. Further, it is 
the view of the committee that a conversion clause that seeks to entitle a contingent-fee attorney to 
any fee in circumstances under which that contingent-fee attorney would otherwise be legally 
disentitled to recover a fee in quantum meruit is ethically prohibited. (See fn. 3, supra). 

B. The Client’s Right to Decide Whether or Not to Settle 

An attorney is ethically required to abide by a client’s decision concerning the objectives of the 
representation. The rules expressly extend this precept to the decision to accept or reject a settlement 
offer. “[A] lawyer shall abide by a client’s decision whether to settle a matter.” (Rule 1.2(a).) 
Nonetheless, some conversion clauses may be designed to “protect” an attorney against what the 
attorney perceives as a client's unreasonable or even bad faith decisions regarding whether to accept or 
reject settlement proposals contrary to the attorney’s recommendation. 

Such conversion clauses may purport to entitle the attorney to payment of the attorney’s contingent fee 
percentage calculated against any settlement offer that the attorney recommends the client accept, but 
which the client rejects. Alternatively, some clauses entitle an attorney to the attorney's hourly rates if 
the client accepts a settlement offer (or walk-away agreement) that the attorney believes is insufficient. 

While ethics committees of other states have approached such settlement-related conversion clauses 
from a variety of perspectives, all (save for one possible exception posed in a hypothetical comment 
from a Colorado opinion) have found conversion clauses to be ethically impermissible. (See, e.g., 64 
Mercer L. Rev. 363 (2013); Wisconsin State Bar Professional Ethics Committee Formal Opinion No. E-82-
5 (1982) (a contingent fee agreement that permits charging hourly fees if attorney deems a settlement 
offer inadequate is overreaching and unethical); Philadelphia Bar Association Ethics Opinion No. 2001-1 
(majority opinion would permit conversion where there is clear advanced agreement on the goals of 
representation and agreement as to alternate methods of compensation if the client’s goals change; the 
minority opinion would permit conversion clauses for sophisticated clients, not unsophisticated clients); 
Nebraska Ethics Advisory Opinion No. 95-1 (a provision triggered by a client not following attorney’s 
settlement advice, which allows the attorney to choose between the contingent percentage or full 
hourly fee, restricts the client’s authority to settle a matter).) 

It is the view of the committee that the requirement imposed by rule 1.2(a), that “a lawyer shall abide 
by a client’s decision whether to settle a matter,” is clear and nonwaivable and its elimination by 
contract is not permitted under rule 1.2(b). (See, e.g., Amjadi v. Brown (2021) 68 Cal.App.5th 383 [283 
Cal.Rptr.3d 448] [holding that a provision in a fee agreement purporting to grant the attorney the right 
to accept a settlement offer on behalf of the client in the attorney’s “sole discretion” violates the rules 
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and is void];5 In the Matter of Guzman (Review Dept. 2014) 5 Cal. State Bar Ct. Rptr. 308, 314–315 [the 
State Bar Court held that “[a]ttempts by an attorney to restrict a client’s right to control his or her case 
are invalid and evidence of overreaching”].) Conversion clauses keyed to the acceptance or rejection of 
settlement offers thus are ethically prohibited. 

CONCLUSION 

It is the view of the committee that conversion clauses are ethically prohibited because they 
impermissibly interfere with a client’s right to (1) terminate an attorney or (2) decide whether to settle, 
in doing so, because they can result in an agreement to charge an unconscionable fee, either facially or 
as applied. 

This opinion is issued by the Standing Committee on Professional Responsibility and Conduct of the 
State Bar of California. It is advisory only. It is not binding upon the courts, the State Bar of California, its 
Board of Trustees, any persons, or tribunals charged with regulatory responsibilities, or any member of 
the State Bar. 

 

 
5  Amjadi also held that attempts by lawyers to wrest control from clients as to settlement decisions not only 
violate rule 1.2 but also create a conflict of interest between the lawyer and client under rule 1.7(b) whenever the 
client and attorney disagree about settlement.  


